fredag 4 februari 2011

Multefiske – tips and trix, av Tobias R

Tänkte skriva av mig lite om mina erfarenheter av fiske efter tjockläppad multe. Först och främst vill jag bara påpeka att jag inte kommer tipsa om några platser här utan de i klubben som är sugna på detta fiske kan hänga med och se själva;)

Rent generellt kan man väl konstatera att det är en fördel om man letar efter dessa fiskar längs Öresund och västkusten;). Jag brukar fiska dessa fiskar med två metoder, antigen bottenmete eller med flytbröd och då helst med en så kallad carp-controler eller transparant förblyat flöte.

Riggarna jag använder är synnerligen vanliga i sina utformningar. Till bottenmete vanligt Pater Noster tackel med olika tafslängd beroende på omständigheterna och till flytbrödsmetet kör jag med cirka två meter tafslängd. Fluocarbonlina är det givna valet och jag använder diametrarna 0.18-0.23. Oftast brukar dock riggarna bli underordnade det faktum att fiskjävlarna ytterst sällan är stormförtjusta i vad man serverar som bete. Min lösning på detta ”problem” är mäskning och åter mäskning. Jag mäskar uteslutande med bröd, inga Sensas-mäsk som funkar i Frankrike, ej heller några dofttillsatser.










Exempel på rig för flytbrödsfisket. Jag använder en liten trekrok istället för enkelkrok.

Jag mäskar som sagt enbart med bröd och detta kan vara vilken form av franskbröd som helst (eller liknande). Jag gös så att jag blöter upp brödet till en slamsig massa som jag börjar grund mäska med. Efter ett tag brukar de tröga fiskarna så smått nafsa sig småbitar av detta. Då inleder jag nästa steg. Detta är att, tillsammans med min ”pappersmassa” till mäsk, skjutsa in lite bitar av exempelvis skorpan av franskbröd – detta flyter vilket gör att jag mäskar så att säga från botten och uppåt. Fisken äter oftast av brödet på botten, får smak för detta och uppmärksammar de brödbitar som börjar bli blöta och så sakteliga sjunker mot botten från ytan. De kommer då att börja äta av dessa och samtidigt upptäcka att det finns ännu mer på ytan och börjar förhoppningsvis intressera sig för dessa också.

Det är nu jag passar på att lägga ut ett flytbrödsagn i hopen av brödbitar som ligger på ytan och som multen äter av. Sedan är det bara att hoppas att de tar din bit och inte avslöjar att just den brödbiten är i maskopi med en trekrok. Börjar de inte äta av ytbrödet, utan håller sig till det bröd som sjunker mot botten så brukar jag fiska med ett Pater Noster. Jag riggar då omvänt så att sänkestafsen är längre än krokditon. Se till att tafsen inte blir för kort så att brödet blir orörligt. Brödet ska röra sig med strömmarna och vågor för att inte ”sticka ut” från de andra brödbitarna och därmed avslöjas.

Detta är mina trix för att få kontakt med multen. De är väldigt tröga när de går i små stim (och då är det oftast större exemplar), men är lite lättare att locka till hugg när de rör sig i större grupper. Jag antar att storleken på stimmet och den konkurrens som uppstår gör att de triggar varandra och att de därmed blir mindre försiktiga. En sak är i alla fall säker, det krävs tålamod och försiktighet vid vattnet för att fånga dem.









En 2,5 kilos multe lurad på bröd. Denna fick smaka bonk så att jag kunde smaka den.
De smakar bra men man bör nog vara restriktiv med att ta hem fisk då de utsätts för
hårt nätfiske på sina platser.


2 kommentarer:

  1. Intressant läsning Tobias!!! Jag kommer gärna ner och kör ett pass i sommar!!!

    SvaraRadera
  2. Det fixar vi Gustav... Vi får köra lite gädda innan.

    SvaraRadera